Shirin Polo
0,3 gram (halve theelepel) Saman Saffraan - olijfolie – zout – peper – 2 tl kaneel – 4 wortels – 45 gram gedroogde sinaasappelschil– 45 gram amandelstift – 45 gram gepelde pistache nootjes in stukjes - 75 gram rozijnen
- Was de rijst, laat 60 minuten in lauw water staan en voeg 1 tl zout toe (optioneel).
- Snijd de wortels julienne. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de wortels 20 minuten op laag vuur. Kook in een kleine pan water en kook de sinaasappelschil 2 minuutjes in kokend water. Giet af en spoel af met koud water. Herhaal dit nog een keer, zo haal je de bittere smaak van de schil weg. Voeg de sinaasappelschil toe aan de wortels en bak even mee. Voeg de amandel en pistache stukjes toe aan het wortel mengsel. Was de rozijnen en dep droog. Voeg ook deze toe aan het wortel mengsel. Besprenkel het vervolgens met de kaneel. Zet dit apart.
- Breng ondertussen een pan water aan de kook. Gooi het water waar de rijst in heeft gestaan weg. Voeg de rijst toe aan het kokende water. Kook de rijst 8 minuten voor. Giet de rijst af in een zeef en spoel een paar minuten af onder koud water.
- Maak ongeveer een halve theelepel saffraan fijn met een vijzel en voeg 3 el kokend water toe. Laat het 15 minuten staan, het liefst met een dekseltje erop. Dit is optimaal voor de kleur en aroma van de saffraan. Meng de helft van de saffraan met de Griekse yoghurt in een bakje.
- Neem een grote kookpan met deksel en bedek de gehele onderkant met olie. Neem ongeveer 1/5 van de witte rijst en voeg toe aan het bakje met de saffraan en yoghurt. Meng dit en bedek de onderkant van de kookpan met het rijst-saffraan-yoghurt mengsel. Schep vervolgens de rest van de rijst in de pan en laat 10 minuten op middelhoog vuur staan met een deksel erop. Wikkel de deksel van de pan in een theedoek en zet deze terug op de pan. Laat dit nog 20 minuten op laag vuur staan.
- Zet het vuur uit. Meng 1/4 van de rijst met het wortelmengsel en voeg de overige saffraan hieraan toe. Meng het goed. Schep de overgebleven witte rijst op een schaal en verspreid het wortelmengsel over de witte rijst. Onderin de pan vormt zich van het rijst-saffraan-yoghurt mengsel een knapperige bodem genaamd tadiq. Deze kun je naast de rijst serveren. Dit rijstgerecht kun je eventueel combineren met vis, kip of vlees. Noosh-e-joon!